tiistai 28. lokakuuta 2014

Master of the web, internetmies

Hännänhuippuna tässä yli viikon kestäneessä blogikirjoitusten sarjassa on luvassa viimeisimmän pestin, eli webmasterin esittely. Lisäksi kerron roolistani Pointerin hallituksessa, joten varapuheenjohtajaehdokkaat huomio, tämä koskee teitäkin!

Noin vuosi sitten en ollut edes aikeissa lähteä hallitukseen, sillä en uskonut että minusta olisi siihen. Koin olevani ehkä hieman liian ujo, enkä uskonut että selviytyisin koulusta kaiken hallitustoiminnan ohella. Päätin kuitenkin astua ulos mukavuusalueeltani ja kokeilla jotakin uutta, ja yhtäkkiä istuinkin kahdessa hallituksessa. Niin kuin jokaisessa kirjoituksessa on taidettu tähän asti sanoa, niin on kulunut vuosi ollut minullekin elämäni paras. Lisäksi vuosi sitten en olisi voinut ajatellakaan, kuinka rakkaiksi molemmat yhdistykset lopulta tulisivat ja kuinka haikealta hallitusvuoden loppuminen tuntuisi.

Vepmasteria vähä punottaa Turun KY:n vujuilla
Lähdetään nyt kuitenkin liikkeelle pestien esittelyistä, alkean webmasterista. Webmasterin tehtävärooli voi vaihdella aina hallituksen vaihtuessa, sillä esimerkiksi verkkoviestintää voi hoitaa yhdessä tai ilman markkinointi- ja viestintävastaavaa. Se mikä kuitenkin vuodesta toiseen on pysynyt, on itse verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmän sekä siihen liittyvien appsien hallinta ja ajantasaisuus, sekä itse verkkosivujen sisällön ajantasaisuus. Lisäksi eniten työtä aiheuttaa webropol-ilmoittautumisten tekeminen, ilmotilanteiden seuraaminen sekä niistä hallitukselle raportointi. Myös nettisivujen liitännäisten, kuten esimerkiksi tapahtumakalenterin päivitys ja kuukauden kysymyksen laatiminen ovat webmasterin vastuulla. Karkeasti sanoen siis kaikki mitä verkkosivuilla näkyy, on ainakin osaltaan webmasterin kättenjälkeä.

Tältä se näyttää, avioarkea Joomlan kanssa
Itselläni on aina ollut pieni kiinnostus tietokoneita kohtaan, mutta tämä homma ei vaadi tekijältään mitään superkoodarin kyvykkyyksiä. Itse asiassa koodata tai skriptata ei tarvitse osata lainkaan, sillä verkkosivujen hallinnointi tapahtuu Joomla-sisällönhallintajärjestelmän avulla. Sen käyttöön ei vaadita kuin hiirellä klikkailua, ja käyttö on sen verran loogista, ettei vaadi uudelta käyttäjältä kuin nopean perehdytyksen.


Seuraavaksi sitten roolistani sekä PorKyn että Pointerin hallituksissa. Perinteisestihän tämä on ollut varapuheenjohtajan tehtävä, sillä hänellä ei ole mitään muuta suurta yksittäistä roolia. Kun PorKy on valinnut varapuheenjohtajan, on tämä hakenut sitten Pointerin hallitukseen. Viime vuonna sattuikin käymään niin, että Pointerin vaalit olivat ennen PorKyn vaaleja, mikä esti tämänkaltaisen menettelyn. Olin itse kuitenkin Pointerin hallitukseen jo valittuna, mutta vaikuttaminen PorKyssäkin kiinnosti hyvin paljon, joten päädyin sitten tänä vuonna toimimaan PorKyn ja Pointerin välisenä linkkinä. Vaikka varapuheenjohtaja onkin molempiin hallituksiin nakitettu, ei se tarkoita, että se olisi ainoa pesti minkä nojalla voi molemmissa hallituksissa istua. Innostus ja halu kehittää molempien yhdistysten toimintaa on tärkeintä :)

UCPorin kevään päättärit ja vanha kunnon auditorio
Pointer on rooliltaan hieman erilainen PorKyyn verrattuna minkä takia toimiminen hallituksissakin on erilaista. Vaikka PorKyn tärkein tehtävä onkin jäsenistön edunvalvonta, on hallitustoiminnassa näkyvämmässä roolissa erilaisten tapahtumien järjestäminen. Pointerissa edunvalvonta on paljon selvemmin esillä. Edunvalvontaa toteutetaan koko yliopistokeskuksen opiskelijoiden etua silmällä pitäen, minkä takia Pointer on esimerkiksi PorKyä enemmän yhteydessä Porin kaupunkiin, Opiskelijatalo Saikkuun, yliopistokeskukseen sekä emoyliopistojen ylioppilaskuntiin. Hallitusten välisenä linkkinä pidin molemmat hallitukset tietoisina molempien yhdistysten tapahtumista ja kuulumisista. Lisäksi PorKyn hallituksen kokouksissa tuon Pointerin äänen kuuluviin ja päinvastoin.

Joensuun sotasaalis sillikseltä feat. Finanssi ry
No mitä kuluneesta vuodesta sitten jäi käteen? Toimimalla kahdessa eri hallituksessa olen oppinut tehokasta ajankäytön hallintaa, oppinut tuntemaan valtavasti erilaisia sidosryhmiä, päässyt oikeasti vaikuttamaan opiskelijoille merkittäviin asioihin sekä tutustunut mielettömään määrään muita kyltereitä ja tulevaisuuden vaikuttajia. Vaikka epäröisitte omaa osaamistanne ja osallistumistanne, tulkaa ihmeessä edes kuuntelemaan hallitusinfoon lisää, mitä hallitustoiminta ja pestit pitävät sisällään. Se saattaa olla elämänne parhaita yksittäisiä päätöksiä, mitä teette. Ainakin sieltä saa pientä purtavaa, jos ei mitään muuta jää käteen.


Lämpöisin terveisin,

Teidän Retunne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti