maanantai 10. marraskuuta 2014

#vainvujujutut

Vuosijuhla on perinteinen akateeminen juhla, jossa juhlitaan vanhenevaa opiskelijajärjestöä. Jokainen suomalainen kylteriyhdistys viettää kerran vuodessa omiaan ja perinteisesti muihin yhdistyksiin lähetetään kutsu kahdelle tai useammalle henkilölle. Yhdistyksiä on Suomessa neljätöistä ja oman hallitusvuoteni aikana ehdin käymään seitsemissä vuosijuhlissa.

Kivikasvokopo ja
vujujännävepmasteri
Yhdistyksestä riippuen vuosijuhlia voidaan juhlia koko viikko erilaisten tanssikoulujen tai vuosijuhlasitsien muodossa, mutta viikko huipentuu aina loistokkaaseen iltajuhlaan sekä seuraavana aamuna sen täydelliseen vastakohtaan, silliaamiaiseen. Iltajuhla on täynnä pukuloistoa, juhlapuhujia, ansiomerkkien jakoa sekä tunnettuja pöytälauluja. Silliaamiaiselle taas vedetään haalarit jalkaan (aina pitäisi löytyä jonkun, ketä ei ehdi kotiin asti näitä vaihtamaan, vaan tulee sillikselle frakki tai iltapuku päällä) ja parannellaan eilisillasta tullutta oloa, jos sellaista on kerinnyt edes tulemaan siihen mennessä.

Kuluneena viikonloppuna vietinkin oman hallitusvuoteni viimeiset vuosijuhlat Jyväskylän kauppatieteilijöiden ainejärjestön Pörssin vujuilla. Matkaan päästiin kopomiehen kanssa, vaikka aamulla junaan ehtiminen olikin enää sekunneista kiinni, kun toinen matkaan osallistuneista päätti vielä ennen matkaa käydä uusimassa lukuvuositarran opiskelijakorttiinsa. Tampereella junaa vaihtaessa löytyi samasta vaunusta turkulaiset Merkantila Klubbenin edustajat ja loppumatka sujuikin rattoisasti hyvässä seurassa.

Konjakkikorvat ja Optimin edustus
Perillä Jyväskylässä mentiin tutun kaavan mukaan: ruokaa naamaan ja suunnistamaan kohti majapaikkaa. Yleensä paikalliset hallituslaiset tai muut majoittavat ulkopaikkakuntalaisia vujujen ajaksi, niin kuin nytkin (tähän väliin kiitokset emännälle ja isännälle Annalle ja Petrille pehmeistä pedeistä ja vieraanvaraisuudesta, kyllä siinä ihmisen kelpasi :)). Kamat nopeasti majapaikkaan, ykköset ylle ja seuraavaksi suunta kohti cocktail-tilaisuutta. Kokkarit on kutsuvieraille tarkoitettu tapahtuma ennen iltajuhlaa, jossa vieraat esittävät tervehdyksensä ja ojentavat lahjansa sankarille. Lahjat esitellään aina toinen toistaan huonommilla aasinsilloilla, ja tänä vuonna Pörssi saikin lahjaksi kaikkea aina kumikanoista Hot Wheels –autoihin.

Hupsista
Iltajuhlassa nautittiin maittava kolmen ruokalajin illallinen ja kuunneltiin entisen pörssiläisen, (muistaakseni) Keski-Suomen Osuuskaupan toimitusjohtajan juhlapuhe, jossa hän muisteli omia opiskeluvuosiaan Jyväskylässä. Puhuja otti yleisön täysin haltuunsa hauskoilla tarinoillaan ja hyvillä näkemyksillään, minkä takia hän oli yksi parhaita tänä vuonna näkemiäni! Iltajuhla päättyi tanssiaisiin, minkä jälkeen juhlakansa kyyditettiin jatkoille.

Pian koittikin jo aamu ja oli aika kerätä itsensä silliskuntoon. Teemana oli antiikin Kreikka, mikä lämmitti mieltä niin, ettei kylmä ulkoilma haitannut tooga-asuisia juhlijoita lainkaan. Sillikseltä ei tällä kertaa ole sen yksityiskohtaisempaa kerrottavaa, mutta kyllähän meillä oli kivaa!


Mikä näissä vuosijuhlissa sitten viehättää niin paljon? Ihmiset. Erilaiset kylterikulttuurit ja käytännöt. Ympäri Suomea matkustelu. Ulkopaikkakuntalaiset muodostavat joka vuosijuhlilla oman porukkansa ja uusia tuttavuuksia tulee viikonlopun aikana helposti kymmeniä. On hienoa huomata tässä vaiheessa vuotta, kuinka alkuvuodesta tehtyihin kavereihin saattaa edelleenkin pitää yhteyttä, vaikkei oltaisi tavattu koko elämämme aikana paria kertaa enempää. Jos teille ikinä tarjoutuu mahdollisuus lähteä joillekin vuosijuhlille, niin en voi sanoa muuta kuin että lähtekää nyt ihmeessä! Keväällähän me juhlistetaankin jo 12-vuotiasta PorKyä ;)

Kiitoksia viikonlopun ja koko vuoden kanssajuhlijoille! Ootte ihania ihan jokainen :*

Haikeillen,

Retu

1 kommentti: