keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Moneyman esittäytyy


Seuraavaksi olisi tarjolla tuhti kattaus erilaisista rahastonhoitajan tehtävistä ja vastuista, sekä omia mietteitä hallitustoiminnasta ja ylipäätään koko menneestä vuodesta.

Rahastonhoitajan pesti sopii jokaiselle kylterille ja etenkin laskentatoimen opiskelijoille. Vaikka kokemusta kirjanpidosta tai budjetoinnista ei olisi vielä kertynytkään, se ei ole este hakea rahastonhoitajan hommiin, sillä rutiineihin ja kirjanpitoon pääsee nopeasti kiinni: PorKyllä on käytössä Asteri kirjanpito-ohjelma, joka on karkeasti arvioituna helmitaulun seuraava kehitysaste, joten sen käytön oppii helposti. Ainoat ominaisuudet joita rahastonhoitajalla olisi hyvä olla, ovat huolellisuus ja tarkkuus, sillä maksuvelvoitteet on hoidettava ajallaan ja säännöistä on pidettävä kiinni.

Kuittisulkeiset + kirjanpito
Niin kuin arvata saattaa, rahastonhoitajalle kuuluu lähes poikkeuksetta kaikki yhdistyksen rahapuoleen liittyvät tehtävät. Lähdetään liikkeelle vaikka aivan viikoittaisista tehtävistä, eli laskujen maksamisesta ja laskutuksesta sekä tapahtumien osallistumismaksujen seurannasta. Kuukausitasolla rahastonhoitaja pyörittää kuittisulkeisia, pitää kirjanpidon ajan tasalla ja seuraa talousarviota, jotta budjettitoteuma pysyy määrättyjen raamien sisällä. Kuukausittaisiin tehtäviin sisältyy myös sijoitusten seuranta ja tarvittaessa uusien sijoitusten tekeminen: kaikille PorKyn jäsenille tärähtikin tänään sähköpostiin kutsu ylimääräiseen jäsenistön kokoukseen, jossa mm. meikäläinen on äänessä parissa esityslistan kohdassa liittyen sijoituksiin ja budjettiin, kannattaa ilmestyä paikalle, niin näet miten yhdistyksen päätöksenteko toimii!

Näiden ympärivuotisten tehtävien lisäksi rahastonhoitaja esittelee hallitukselle elokuussa välitilinpäätöksen pääpiirteittäin, tekee loppuvuoden aikana seuraavan vuoden talousarvion ja laatii vuoden vaihteen jälkeen tilinpäätöksen. Saattaa vaikuttaa isolta työmäärältä, mutta kun tehtäviä hoitaa vähitellen ja järjestelmällisesti päiväjärjestyksestä pois, niin valtaosa tulee tehtyä normaalin päivärytmin ohessa. Kesällä saattaa muutama lasku tulla maksettavaksi, mutta huhtikuun jälkeen pystyy ottamaan chillimmin aina aloitusviikkoon asti omien hommien osalta. Pääsääntöisesti pieniä ja suurempia hommia tulee tasaisella syötöllä eteen läpi vuoden, poikkeuksena Appro ja vujut, jotka työllistävät tavallista enemmän.

Kohta tulee kaksi vuotta täyteen siitä, kun lähdin ensi kerran mukaan PorKyn hallitustoimintaan. Teemuselännemäisesti olen päätynyt jälleen siihen pisteeseen, jatkaako vielä yhden vuoden. Vaikka innostusta hommiin vielä löytyisi, on edessä uusi vuosi ja uudet kujeet, joten ensi kuun vaali-illassa rahakirstun avain siirtyy seuraavalle rahurille.
Olen oppinut paljon näinä kahtena vuotena ajanhallintaa, erilaisten järjestelmien käyttöä, tiimityötaitoja ja vaikka mitä muuta. Hallitushommien kautta pääsee osallistumaan erilaisiin tapahtumiin, mm. Sefe-päiville (sanoiko joku hallitussitsit?), sekä kiertämään ulkopaikkakuntien vujuja, nimimerkillä ensi viikonlopun TuKYn vujuja odotellessa. Kuitenkin ehdottomasti parasta koko vuodessa on oma hallitusjengi, jonka oppii tuntemaan vuoden aikana, ja joiden kanssa on saanut järjestää yhdessä mahtavia tapahtumia.

Hallitushommat ovat siis tuoneet kaiken kaikkiaan mielettömästi lisää opiskelun ja PorKyn omien tapahtumien ohelle, ja vaikka et hakisi rahastonhoitajaksi, niin hyödynnä ensi kuussa tilaisuus hakea mukaan hallitukseen!

--Joona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti