tiistai 29. lokakuuta 2013

Koulutuspoliittista pohdintaa

Turun Yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö on päättänyt vuodelle 2014 uusien aloituspaikkojen määrän. Aloituspaikkoja oli vuonna 2013 yhteensä 100 joista 50 oli yo-pohjaisia ja 50 erillisvalinnan opiskelijoita eli maisterivaiheeseen tulevia opiskelijoita, jotka ovat jo suorittaneet alemman korkeakoulututkinnon. Vuonna 2014 aloituspaikkojen määrä pysyy edelleen samana, mutta rakenne muuttuu hieman. Yo-pohjaisten opiskelijoiden sisäänottoa lasketaan huikeat 20 % eli ensi vuonna koulussamme aloittaa vain 40 kauppatieteiden ylioppilasta. Koulutusohjelmiin on tullut myös muutoksia; vuonna 2014 alkaa ensimmäisen kerran uusi maisteriohjelma, joka tulee korvaamaan Hyvinvointialan liiketoimintaosaamisen maisteriohjelman sekä Luovan talouden maisteriohjelman. Uusi Asiantuntijaorganisaatioiden liiketoimintaosaamisen maisteriohjelma on kohdistettu hyvin pitkälti aikuisopiskelijoille, jotka ovat olleet työelämässä jo jonkin aikaa. Kyseiseen maisteriohjelmaan otetaan sisään 30 uutta opiskelijaa sekä sen lisäksi erillisvalinnan kautta pääaineisiin valitaan 30 opiskelijaa. Tulevana vuonna siis opiskelijakuntamme tulee koostumaan 40 yo-pohjaisesta ja 60 maisterivaiheen opiskelijasta. 

 Suurin huolenaiheeni kyseisessä muutoksessa on ainejärjestötoiminnan jatkuvuus. Yo-pohjaisen sisäänoton laskeminen on äärimmäisen huono asia ainejärjestötoiminnan jatkuvuuden kannalta, sillä suurin osa ainejärjestön aktiiveista on juuri yo-pohjaisia opiskelijoita. Jotta toimintaa voitaisiin kasvattaa tai jatkaa samalla volyymillä tulisi Poriin saada enemmän tai vähintään saman verran yo-pohjaisia opiskelijoita kuin ennenkin. Niin valitettavaa kuin se onkin, harva maisteriopiskelija on enää kiinnostunut olemaan toiminnassa aktiivisesti mukana, koska he ovat usein jo nähneet sen mitä opiskelijaelämä on. Tärkein asia opiskelussa tietenkin on sen tuoma koulutus, joka auttaa ihmisiä pärjäämään myöhemmässä elämässään, mutta on hyvä pitää mielessä että opiskeluaikana kaupungissa viihtyminen on lähes yhtä tärkeä asia. 

 Mielestäni olisi erityisen tärkeää, että myös Poria voitaisiin pitää yliopistokaupunkina vaikka meillä ei täällä omaa yliopistoa olekaan. Tärkeää on myös huomata se, että Porin Kylterit ovat pienestä koostaan huolimatta kaikkein aktiivisin ainejärjestö koko kaupungissa ja se on pyrkinyt tuomaan Poria aktiivisesti "maailmankartalle" myös muissa kaupungeissa. Monelle Porin yksikköön valitulle opiskelijalle tärkeä tekijä aloituspaikan vastaanottamisessa on juuri se, että maine Porin Kyltereiden yhteisöllisyydestä on kiirinyt edelle. 

 Toivon todella, että jatkossakin Porissa koulutettaisiin kauppatieteiden kandidaatteja. Olisi todella sääli mikäli kävisi niin, että yo-pohjainen sisäänotto Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikköön lopetettaisiin ja sitä myötä jo kymmenen vuotta hyvin hoidettu ainejärjestötyö käytännössä kuolisi. Tämä kyseinen ilmiö on huomattavissa muiden Porin yliopistokeskuksessa operoivien ainejärjestöjen toiminnassa. Porin Kylterit tunnetaan muissakin kylterikaupungeissa pienestä iästä ja koostaan huolimatta ja sitä pidetään äärimmäisen aktiivisena ainejärjestönä. Se on varmasti yksi tärkeimmistä elementeistä mitä tulee Porin opiskelijakulttuurin luomiseen ja samalla myös Porin vetävyyteen opiskelijakaupunkina.

 Mikäli opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmat määräaikaisesta korkeakoulupaikkojen lisäämisestä tulee toteutumaan, kauppatieteiden maistereita tullaan kouluttaman viiden vuoden aikana 1050 lisää hakijasuman purkamisen nimissä. Jos suunnitelmat toteutuva toivon, että se tulee näkymään myös Porissa yo-pohjaisten sisäänotossa. Tässä kirjoituksessa en lähde ottamaan sen enempää kantaa onko tämä koulutuspaikkojen lisäys valtakunnallisesti hyvä asia. Lisää koulutuspaikkojen lisäämisestä voi lukea Suomen Ekonomiliiton kannanotossa.

 http://www.sefe.fi/tiedotteet/-/asset_publisher/hEHdAi8YIb6W/content/ajankohtaista-perusteita-ekonomien-koulutusmaarien-lisaamiselle-ei-ole?p_p_auth=VQy2ux5p 

Mikko H KOPO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti