perjantai 15. toukokuuta 2015

10 stereotyyppistä kylterityyppiä

1. Tehoverkostoituja
Kun verkostoitujaa kättelee ja mainitsee nimensä, on noin puolen minuutin kuluttua odotettavissa kaveripyynnöt Facebookissa, LinkedInissä, Instagramissa ja Google+:ssassa. Verkostoitujalle on kerrottu, että tästä kovasta maailmasta ei selviä ilman verkostoja ja ne ovat opiskeluajan tärkeintä antia. Verkostoitujan ystävyyssuhteet saattavat usein jäädä hieman pintapuolisiksi mutta hei – määrä korvaa laadun!

2. Piinkova bisnesnainen
Hänen vaatekaapistaan löytyy erinäköisiä jakkupukuja ja suoria housuja viikon jokaiselle päivälle ja päivittäiseen ehostautumiseen varattu aikaa ei lasketa minuuteissa vaan tunneissa. Bisnesnaisella on tarkat urasuunnitelmat, ja pään sisäinen HOPS on tehty jo yläasteen kahdeksannella luokalla. Suunnitelmaan kuuluu KTM-tutkinnon suorittaminen kolmessa vuodessa, jolloin 25 vuotiaana kelpaa jo asua Pariisissa Champs Elyseellä siemaillen samppanjaa ja tehden kansainvälistä kauppaa.

3. Lukutoukka
Tenttiviikko lähestyy vääjäämättä jo kolmen viikon kuluttua, joten bileisiin osallistumista ei voi edes harkita. Tämä ihmisryhmä on tullut Poriin opiskelemaan ihan sanan kirjaimellisessa merkityksessä, ja lukutoukat palauttavatkin harkkatyönsä jopa ennen viimeistä yötä ja heitä nähdään uusinnoissa ainoastaan korottamassa häpeällisiä nelosia. Tunnollinen koulunkäynti saattaa rajoittaa heidän sosiaalista elämäänsä, mutta prioriteetit ovat kuitenkin opiskelussa.

4. n-vuoden opiskelija
N-vuoden opiskelijan pupuvuodesta ei ole ihan tarkkaa tietoa, mutta perimätiedon mukaan se oli joskus Lordin euroviisuvoiton aikoihin. Hän ei ota valmistumisestaan sen suurempaa stressiä, ja on myös käynyt ulkomailla lom.. siis opiskelemassa muutamana talvena. N-vuoden opiskelija ovat aina hyvää mieltä tuova näky juhlissa kuin juhlissa, ja hän varmasti juo kenet tahansa pöydän alle perinteitä kunnioittaen ja isällisiä neuvoja jakaen. N-vuoden opiskelijoihin voi yliopistolla törmätä esimerkiksi Talousmatematiikan peruskurssilla aina syksyisin.

5. Bilettäjä
Bilettäjältä on aivan turha kysyä mitäköhän Espanjasta tuli läksyksi ja heitä ei ole torstaisin havaittu koulussa kuin korkeintaan satunnaisesti lounaalla. Tapahtumakalenterista bilettäjältä voi kuitenkin kysyä mitä tahansa, ja voikin olla varma että hänet nähdään vielä valomerkinkin aikoihin tiskillä tilaamassa lärvilautasta. Bilettäjä elää keskiviikkojen varassa, ja tulee Poriin jo pelkästään juhlien takia.

6. Nesuaktiivi
Kun Helan Går lähtee ensimmäistä kertaa harkkasitseillä soimaan, on nesuaktiivi jäänyt koukkuun. Sitsit on parasta mitä housut jalassa(sekään ei ole aina välttämätöntä) voi tehdä, ja kilpailu onkin kovaa kertyykö vuodessa enemmän opintopisteitä vai kierrettyjä sitsejä. Nesukärpäsen purema aiheuttaa vaarallisen ja koukuttavan sairauden, joka johtaa joko satoihin kavereihin ympäri suomea tai vaihtoehtoisesti alkoholismiin.

7. Superkylteri
Superkylteri on oikea valioyksilö. Hän on sosiaalinen ja aktiivinen porkylainen, joka on kaikkien kaveri. Hänellä on useimmiten takanaan vuosia hallitustoiminnassa ja erilaisissa toimielimissä, mutta hän jaksaa painaa aina valmistumiseen asti ja usein vielä senkin jälkeen superkylteriin voi tukeutua hädän tullen. Opiskelu, ainejärjestötoiminta ja biletys ovat pysyneet aina hyvässä balanssissa. Hän on se paljon puhuttu Macho Fantastico.

8. Player
Porissa piirit ovat pienet ja kaikki tietävät mitä on meneillään, joten aloitusviikko on tämän kaverin vuoden kohokohta. Kun uusi saapumiserä pupuja kotiutuu Poriin, player ”panee parastaan” yrittäessään toivottaa uudet ja ehkä hieman eksyksissä olevat puput tervetulleeksi. Hänen kaatojensa määrässä on sormet loppuneet kesken jo pitkän aikaa sitten, joten avuksi laskelmiin ja muistin virkistämiseksi voidaan ottaa esimerkiksi helmitaulu.

9. Uratykki
”Ei pysty oon duunis” on yleisin lause hänen suustaan. Uratykillä on jonkinasteisia työnarkomaanin piirteitä, ja hän tasapainotteleekin työnteon ja koulunkäynnin kanssa jatkuvasti jossain burnoutin rajamailla. Lomailu on yliarvostettua ja työmarkkinoilla vain tehokkaimmat puurtajat pärjäävät, joten CV:n on näytettävä hyvältä. Silloin harvoin kun uratykki rentoutuu, se tapahtuu vetämällä sellainen naula päähän että kuolleista herätään tärisevin käsin vasta aikaisintaan kolmantena päivänä.

10. Porilainen
Tätäkin harvinaista ihmisryhmää on alettu viime vuosina näkemään PorKy:ssä yhä lisääntyvissä määrin, sillä ilmeisesti tietous alkaa lisääntymään, että Porissa voi opiskella muutakin kuin autonhitsausta. Porilaisen tunnistaa siitä, että hänellä saattaa olla opiskelukaupungissaan jopa jotain muutakin elämää kuin PorKy. Harrastukset ja vanhat kaverit onnistuvat viemään jakamattoman huomion opiskelijaelämältä, joten heitä ei välttämättä näy ihan jokaisessa tapahtumassa.
 

tiistai 12. toukokuuta 2015

Sommar tider hej hej

Moikkamoi rakkaat porkyläiset!


Vuosi on edennyt jälleen kerran siihen pisteeseen, että kevät on jo pitkällä ja kesä työn tai lomailun merkeissä häämöttää jo. Viimeisen kuukauden sisään on mahtunut mm. vuosijuhlaviikonloppu ja vappu, joista on ilmeisesti selvitty enemmän tai vähemmän kunnialla. Vähintään hatunnoston arvoinen suoritus siis. 
Viimeisen periodin tenttejä on suoriteltu ja muutamat onnelliset ovat saaneet kouluvuoden jo pakettiinkin. Osalla on kuitenkin tenttejä vielä jäljellä. Näihin lukuvuoden viimeisiin tentteihin tsemppaaminen on ainakin omasta mielestäni haastavinta, kun kelit paranevat, terassit aukeavat ja tuntuu, että kaikki muu kiinnostaisi enemmän kuin nenä kiinni kirjassa pänttääminen. Mutta…

Viime hetken rutistus kuitenkin kannattaa! Kesä ainakin omasta mielestä on paljon mukavampi aloittaa ja makoilla riippumatossa kun tietää, että on hoitanut kouluhommat kuntoon ja ensi syksynä voi aloittaa uusilla kursseilla eikä tarvitse painia vanhojen rästiin jääneiden tenttien kanssa. Tsemppiä kaikille keillä on vielä tenttejä urakoitavana! Ainakin vanhan sanonnan mukaan lopussa kiitos seisoo.


Huomenna keskiviikkona vuorossa on kevään viimeiset koulun bileet, School’s Out For Summer @Soma. Ovet aukeavat ja grilli terdellä kuumenee klo 19 alkaen, joten kaikki vähänkin maisevissa olevat, tulkaa mestoille kaivamaan sisäinen rillimaisteri esille! Luvassa rentoa illanviettoa porukalla viimeistä kertaa ennen kesää, joten be there. Soman pojat kaatavat meille juomaa puoleenyöhön asti -30% alennuksella. 
OMM eli omat murkinat mukaan! 

School’s outtien jälkeen PorKy järjestää seuraavaksi häppeninkiä heinäkuussa Pori Jazzeilla. Tästä luvassa tarkempaa infoa later on! 


Kevätterkuin,

Arttu

torstai 7. toukokuuta 2015

Vujuviikonloppu 2015: Perjantai, lauantai, sunnuntai (jos et usko niin katso!)


Vujuiltakoulussa: Mosse-isäntä sai haareminsa

 Perjantaina 17.4. koitti kevään odotetuin viikonloppu, kun juhlimme Porin Kyltereiden 12. Vuosijuhlia. Juhlien valmistelu oli aloitettu vujutiimin, hallituksen ja biletiimin voimin jo vuoden alussa, joten oli palkitsevaa päästä viimein nauttimaan työn tuloksista. 

Hallituksen tyttöjen, kuten varmasti monen muunkin porky-neidon, perjantaiaamu alkoi kampauksella ja meikillä. Oli ihanaa, että Winnovan tytöt ja Alice huolehtivat ulkonäöstämme eikä tarvinnut stressata sitä, miten kampaus ja meikki onnistuvat. Sini Sabotagen sanoin: Ootko nähny mitään kauniimpaa kuin prinsessan juhlapuku, ja kun se astelee huoneeseen, niin kaikki huokaisee voi juku. Hiuksissa kauniit kiharat, päässä tiara sekä korvakorut. Kaikkihan me oltiin prinsessoi.

Ennen iltajuhlaa päivän aikana tehtiin vielä viime hetken valmisteluja. Cocktail-tilaisuus alkoi klo 16. Kun tuulihatut ja muut herkut oli aseteltu tyrkylle ja vieraat olivat saapuneet, oli aika asettua riviin ja vastaanottaa kutsuvieraiden tervehdykset. Ja niitähän riitti. 


 


Saimme kylterijärjestöiltä ja muilta vierailta hauskoja onnitteluja ja upeita lahjoja. Myös jallua 12-vee PorKy pääsi maistamaan, vaikka osa vieraista oli sitä mieltä, että se olisi vielä liian tujua tavaraa näin nuorelle…
 






Cocktail-tilaisuudesta siirryttiin busseilla Yyterin kylpylähotelliin. Merenrannan läheisyys ja auringonpaiste kruunasivat upean juhlaillan. Ainakin omasta mielestäni ilta oli ihana ja ”PorKy-hengen” saattoi kyllä aistia. Mieleenpainuvimpia hetkiä olivat Mossen ja Minnan puheet sekä laulut naiselle ja miehelle.
Iltajuhlassa kuultiin monia älykkäitä puheita ja palkittiin ansioituneita porkyläisiä. Ilta jatkui Somassa vielä myöhään yöhön.


SILLIS 2015: Helevetinmoinen Sirkus luvattiin ja sellaisen kansa myös sai!

Sillispäivän aurinkoiseen aamuun starttasi ensimmäiset biletiimiläiset jo ennen seitsemää ja muutaman lisäapurin kanssa paikka saatiin juhlakuntoon aamun aikana. Hyvä sirkusfiilis oli aistittavissa jo busseihin lastautuessa ja hämmästyksen huokaukset kaikuivat busseissa niiden tullessa juhlapaikalle. Ihmettely jatkui Silliskansan saapuessa notkuvien ”aamiaspöytien” ääreen, sillä vastaavaa ei oltu kuulemma ennen nähty.

Paikalla nähtiin hullunkurisia pellejä, kaikenkarvaisia eläimiä, tirehtöörejä hattaroineen ja jos vaikka mitä. Vähemmän panostaneetkin löysivät itselleen tarvittavaa rekvisiittaa paikanpäältä. Frättärit viihdyttivät tuttuun tapaan koko kuusituntisen juhlan ajan, eikä juhlavieraita meinattu lopulta saada millään pois tanssilattialta.

 











Mustan hummerin kurvatessa pihaan, sekosi koko porukka täysin. Rita ja Aki räjäyttivät pankin ja se kuuluisa ”ylempi keski-ihana” oli todellakin taattu. Juhlat saivat myös toisen uuden käänteen pomppulinnan siirtyessä BileDanin toimesta sisätiloihin keskelle tanssilattiaa. Onko muka jonkun kroppa jo toipunut holtittomista pompuista?


Iltapäivän kruunasi YK:n poikien live-esiintyminen ja Sillisbiisi, joka oli legenda jo syntyessään. Sen jälkeen vedettiinkin sitten BELTIÄ KOKO YÖ.

Vaikkei viikonlopusta olisikaan täydellistä muistikuvaa, seuraavat hashtagit saattavat auttaa sinua päivittämään käsitystäsi Vujupäivien tapahtumista:

#porky12
#biledanilol
#akijarita
#beltiäkokoyö
#josetuskoniinkatso
#RETUPARILO

Kiittäen,
Vujutiimi & Biletiimi